Julegaven fra Afrika

- Et handskedukkespill av Agnar Mykle 

Pianostredet figurteater presenterer Agnar Mykles juleforestilling: "Julegaven fra Afrika."

Som første gang ble oppsatt ved Sundt varehuset i Bergen som en del av vindusdekorasjonen i 1949. Vi vet ikke om stykket har blitt satt opp etter det, det har vi ingen kilder på, men nå ønsker vi og igjen gi folk mulighet til å se denne klassiske hanskedukkeforestillingen.

«Julegaven fra Afrika» handler om Smørbukk og Kari Trestakk, som går og venter og gleder seg til at det endelig skal bli julaften. Når de ikke ser, kom- mer julenissen med presanger; kjelke, juletre og en mystisk gave som kom- mer hele veien fra Onkel Fredrik i Afrika. Julenissen lurer fælt på hva som kan være i den store tunge kassen som virker til å leve sitt eget liv, bokstavelig talt. Hva kan det det være Onkel Fredrik har sendt til Smørbukk og Kari Trestakk? Det blir forviklinger og juleablegøyer i denne enkle hanskedukkeforestilingen.

Forestilling bygger på en satt tekst, men med rom for improvisasjon og interaktivitet med publikum, og forestillingen kan utvikle seg i takt med publikums reaksjoner, og ingen forestilling blir helt lik. 

Agnar Mykles tradisjon
Agnar Mykle er nok for mange mest kjent som romanforfatter og da spesielt kanskje for sitt omdiskuterte verk «Sangen om den røde rubin». Men ikke så mange vet at Agnar Mykle er en av dem som har gjort mest for å etablere en dukketeater tradisjon her i Norge. I 1948 studerte han og hans kone Jane Mykle ved Marcel Temoral académie des marionetes og det var der han første gang introduserte "smørbukkstykkene" sine for et publikum. Smørbukkspillene dreier seg om korte tekster som kopierer stilen fra folkelige hanskedukke spill. og det er fra denne kategorien vi har hentet vår «Julegave fra Afrika».

I tillegg ga Mykle i 1954 ut en håndbok i dukketeater som enkelt og greit het: Dukketeater!

Fra denne bok har vi hentet alt av tegninger og fremgangsmåter på hvordan vi skal lage alt fra dukker, titteskap, stemmer og spillestil. Vi ønsker med vår framsyning å gjenskape litt av den magien som finnes i denne enkle formen for underholdning. 

Koronatiltak.
Vi er klar over at det er utfordringer ved å avholde arrangementer, i disse dager. Selv om vi
nesten ikke vet hva som skjer i fra måned til måned så er det lurt å være i forkant. Vi i Pianostredet tar smittevern på alvor og ser for oss at forestillingen kan løses på forskjellige måter i forhold til publikumshåndtering.

Vi kan løse dette ved å spille flere forestillinger etter hverandre slik at publikumstallet ikke trenger å overskride myndighetenes retningslinjer. Vi har også med oss det som måtte trenges av desifiserende middleder mikrofiberklutter og mopp som vi kan gå over med i mellom forestillingene.

Eventuelt kan også forestillingen flyttet utendørs, og vi kan reise rundt med både oppmerkede soner og skillevegger.

Julegaveverksted
Ved siden av forestillingen heter Julegave fra Afrika, Har vi også utviklet et julegave-verksted der barn og foreldre kan få utfolde seg kreativt innenfor gitte rammer.

Vi kan tilbyr et handskedukke-verksted der man kan lage sin egen dukke. Her har vi ferdige handsker som fungerer som kropp og en isoporkule til hode. Hode kan man feste knapper som øyne, garn som hår eller pipperenser som ører, her er det bare fantasien som setter grenser. Med tanke på smittevern ser vi for oss at vi kan dele ut ferdige pakker bestående av de materialene som en må trenge for å lage sin hanskedukke. Vi kommer også til å ha en egen limestasjon der vi sitter og limer på det som skulle trenges å limes. På denne måten slipper vi at alle tar på alt.

Vi jobber også med andre alternativer til produkter. Men dette kan vi komme tilbake til hvis det blir aktuelt.

Kort teknisk info:

  • Forestillingen varer i ca 20 minutter
  • Spilles av to dukkespillere
  • Titteskapet: Bredde: 180cm Dybde: 90 cm Høyde: 230cm
  • Rigges opp på 30 minutter
  • Rigge ned på 20 minutter
  • Vi har selv alt av teknisk utstyr og trenger kun et strømuttak.