Fra søppel til forestilling 

- Et gjenbruksverksted med Pianostredet Figurteater

Lek og skaperglede.

Leken er helt sentralt for å skape. Figurteater er noe som ligger veldig nært barns naturlige lek. Leken kan nesten ses på som teater, hvis man noen gang observerer et barn leke så ser du hvordan de forteller historier og lager karakterer uten å tenke på at det er det de gjør. det faller seg helt naturig. Vi vil med dette opplegget gvise barne og unge hvordan de bruker sine verktøy til å leke til også å lage teater. Snu leken ut til et publikum slik at vi på utsiden også kan ta del i historien deres. Vi vill prøver å trigge barnas kreative og skapende evner ved at de får improvisere rundt dagligdags materialer, som for eksempel gamle aviser.

Hvordan kan vi få en avis til å leve? Sentralt i dette verkstedet bruker vi gamle aviser som i utgangspunktet skulle gått til gjenvinning. Ved å rive litt og krølle litt og teipe litt for vi en morsom og kreativ dukke som kan gjøre alt det vi mennesker kan, og det vi ikke kan. Den kan gå, løpe, trene på et treningsstudio eller den kan ta trippel salto og gå mot tyngdekraften fly i luften.

I dette opplegget viser vi litt av spekteret innenfor figurteateret og hvor enkelt man kan lage en dukke. Etter en liten intro med ulike typer dukker som vi selv viser frem, lager vi en dukke sammen med barna. De skal gå i grupper på to eller tre og får utdelt papir fra en avis og maskeringsteip. Man krøller ulike deler og teiper det sammen slik at man får en liten papirdukke som er ca. 30 cm. høy og har hode, kropp, armer og bein. Når dukken er ferdig, er det på tide og gi den liv. Dette gjøres med hjelp av samarbeid. Ved at en styrer hode og arm, en styrer arm og bekken og siste styrer beina. Ved godt samarbeid så kan man se at dukken får liv og barna er klare for å lage teater. Ved at de nå kan styre dukken, kan de lage små historier. Vi kan gi dem oppgaver som f.eks. en dag på stranda eller et par som skal danse eller så kan de finne på en egen historie. Gjenbruks prinsipp
Vi har lyst til å vise at ting ikke er satt. At man kan late som at noe kan være noe annet en det det er. En liten takk til fantasien og alt det den kan gi oss. Barn i dag har enda flere ting som de kan bruke for å kurere kjedsomheten enn det vi hadde da vi var barn, på godt og vondt. Dette verkstedet viser at man ikke trenger alt mulig for å ha det morsomt. Det handler litt om gjenbruk og at det er viktig å ikke bruke for mye ressurser på noe som ikke nødvendigvis trenger det. Ikke la markedskreftene bestemme over en, man må ikke ha en Barbie for å kunne leke.

Samhandling​.
Selve dukken blir 30 cm. høy med armer og bein. Dukken må helst bli styrt av tre stykker, en styrer hode og en arm, en styrer en arm og bekken og en styrer beina. Dette utfordrer barna til samhandling for å få dukken til å leve og se realistisk ut. Før dem lager en liten scene må dem se muligheter,​ snakke sammen,​ omsette ideer til handling og​ deretter må de bli enige.

Det sies at 80% av all kommunikasjon er kroppsspråk, noe som er veldig gøy å utforske i figurteater. Hvor mye kan man kommunisere med dukken uten og si et ord. Hva vil han eller hun? hva ønsker den og oppnå?
Fin øvelse med dukken er å vise følelser, hvordan er den når den er glad og hvordan er den når den er lei seg eller sint. Her må de gå sammen og snakke om hvordan man skal vise disse følelsene gjennom dukken.

Vi tilpasser opplegget for de ulike alderstrinnene. Ved de eldste barna og ungdommen utfordrer vi de til å kunne lage større dukker med kraftpapir. De kan også lage noe annet enn et menneske som f.eks. en hund eller en drage. Utbytte​.
Lage teater uten at det er eleven i seg selv som er i fokus. Dette gjør det lettere for elever som er litt mer sjenerte til å stå foran klassen og kan være med og bidra til at man blir tryggere å snakke foran en forsamling.
Etter et slikt verksted kan klassen få et verktøy til senere undervisning, ved at man kan bruke slik bordteater til utforske andre temaer i andre fag.

Smittervernstiltak
Vi er opptatt av at vi ikke bidrar til noe som helst smitte i disse tider og vi vet ikke hvor lenge dette skal holde på. Vi er derfor veldig bevisste på dette med smittevern. Kofferten som vi tar med oss er det bare vi som for lov til å berøre. Vi har med egne kitt til alle klasser som vi besøker.

Modry Kamen
Vi oppdaget denne dukketypen da vi sammen med Kulturproduksjoner på Hamar dro vi til Slovakia i 2017 og hadde en workshop på et gammelt slott som skulle bli et dukketeatermuseum "Modry Kamen." Vi hadde den workshopen sammen med lokale studenter som utdannet seg til å bli dukkespillere, de snakket ikke engelsk vi snakket ikke Slovakisk men hadde kroppsspråket som vi kunne kommunisere med. Vi utarbeidet en forestilling med begrenset verbal kommunikasjon.Kort og praktisk info.

Verkstedet:

  • Varighet 45 minutter.
  • Vi kan spille fem forestillinger om dagen og helst ikke fler enn to flytt om dagen.

Målgruppe:

  • 1. - 10. Trinn.

Utstyr:

  • Vi stiller selv med alt av materialer og teknisk utstyr, det være seg lys og lyd. paravan , aviser, teip og alt som trenges. Vi har selv alt av utstyr og kjører egen bil. Vi ordner alt på stedet selv og trenger verken rigge eller bærehjelp.

Rom:

  • Vi beregner plass til en skoleklasse
  • Vi kan gjennomføre verkstedet hvor som helst det være seg klasserom eller andre egnede rom.

Pris:

  • Vi følger skolesekkens egne takster + reisekostnader