Den grønne ridder

Det fineste jeg visste da jeg var liten var at noen leste for meg. Mystiske historier og skumle eventyr, noe som var magisk, liksom. Om Konger, riddere og prinsesser! Ja det likte jeg. Og så lekte jeg eventyrene etterpå, inne på rommet mitt.

Og det er her vi starter vår historie. Håkon har kommet tilbake for å rydde ut av barnerommet sitt, men det tar ikke lang tid før han glemmer seg bort og i staden for å rydde begynner han å leke sammen med sin bestevenn, Daniel. Og ettersom leken tar mer og mer over så leker de seg snart inn i historien om «den grønne ridder.»

Eventyret om den grønne ridder stammer i fra Asbjørnsens og Moes samlinger. Handlingen foregår i et kongerike langt langt borte og hovedpersonen er en prinsesse. Hun har nettopp mistet sin mor, så hennes far, kongen, må gifte seg på nytt med en ny dronning som har to døtre fra før. Og som i eventyr flest er ikke stemødre og stedøtre til å spøke med. Og når kongen reiser ut i krigen så blir det ikke bare bare å være prinsessen. Og hva som skjer videre? Ja da må du bare vente å se, eller lese eventyret selv.

Vi ønsker både riddere og prinsesser hjertelig velkommen til en lekende reise med oss.

Figurteater.
Dette er en figurteaterforestilling hvor vi er synlige aktører, man kan se at det er vi som manipulerer dukkene. Dukkene er ikke ferdiglagd før forestillingen, og publikum får mulighet til å se oss lage dukkene underveis i stykket. Eks. Kongen blir laget av en bunad som henger, en papirball og en lekekrone.

Barns lek.
Vår forestilling baseres på barns lek. Hvordan barns rikholdige fantasi er med på å gi liv til en historie, noe som de er eksperter på. At noe er på liksom. Dette var bakgrunnen for at vi ville lage denne forestillingen på denne måten. Vi syns at lek er veldig viktig, både for læring og trivsel, og vi ville utforske lek som en dramaturgisk inngang til dette eventyret. Dette åpnet opp for mye kreativitet og oppfinnsomme løsninger på scenen. Her kom dette med at figurene blir laget underveis og landskapet som de beveger seg i blir også konstruert. Eks. En kirke blir til ved at senga blir snudd opp og en paraply blir satt som klokketårn.

Gjenbruks prinsipp
Vi hadde lyst til å vise at ting ikke er satt. At man kan late som at noe kan være noe annet en det det er. En liten takk til fantasien og alt det den kan gi oss. En paraply kan bli brukt til så mangt, og man kan gi den mange roller i en lek. Barn i dag har enda flere ting som de kan bruke for å kurere kjedsomheten enn det vi hadde da vi var barn. Denne forestillingen viser at man ikke trenger alt mulig for å ha det morsomt. Det handler nesten litt om gjenbruk og at det er viktig å ikke bruke for mye ressurser på noe som ikke nødvendigvis trenger det. Ikke la markedskreftene bestemme over en, man må ikke ha en Barbie for å kunne leke.

Dette er en dukketeaterforestilling hvor vi lager dukkene og karakterene underveis i forestillingen. Vi fikk ideen til dette etter en figurteaterworkshop som vi var med på i Bratislava, ledet av Svein Gundersen. I denne workshopen lagde vi dukker som besto av papir. En veldig enkel måte å lage dukker på som krever lite erfaring og teknikk, noe som alle kan gjøre. Dette tenkte vi også var fint å bruke for å vise barn hvordan man kan skape noe så enkelt, men uttrykksfullt.

Praktisk info

Utstyr:

Vi stiller selv med alt av teknisk utstyr, det være seg lys og lyd og ordner selv transport av både skuespillere, utstyr og scenografi. Vi har konstruert forestillingen slik at den skal være flyttbar, og den får nå fint plass i vår varebil og er enkel å trille ut og inn av bilen. Alt av utstyr bæres inn og ut på to turer. Vi ordner alt på stedet selv og trenger verken rigge- eler bære-hjelp.

Forstillingen:
Varighet 45 minutter. Vi beregner plass til ca 90 elver per forestilling. Vii kan spille tre forestillinger om dagen med maks to forflytninger.

Målgruppe: 
1. - 4. Trinn.

Rom:
Når det kommer til spillelokale, må vi ha en spilleflate på 5 meters bredde, 4 meters dybde og det må være minst to meter takhøyde. Vi har konstruert alt slik at scenografien bare kan trilles inn, så det forenkler prosessen veldig, hvis det ikke er for mange trappetrinn. Vi trenger to strøm- kurser


Generel info

Premiere: 28 april. 2018. Halden bibliotek
Manus: Svein Gundersen
Scenografi: Daniel Sandvik og Håkon Mørland
Musikk: Daniel Sandvik
Regi: Svein Gundersen
Produsent: Chatarina Amundsen